Landelijke bijeenkomst januari 2020

Datum: zaterdag 18 januari, 2020

Op 18 januari starten we met een nieuw (open source) jaar! In het nieuwe jaar gaan we weer van alles op onze bijeenkomsten organiseren. De programmacommissie is druk bezig om ze allemaal goed te vullen. En staat altijd open voor nieuwe onderwerpen en sprekers.

Uiteraard kun je ook met andere aanwezigen van gedachten wisselen over Linux en Open Source.

Algemene Ledenvergadering

Het bestuur roept een Algemene Leden Vergadering bijeen. Deze begint om 11:00. Het bestuur wil de missie en het daaruit voortkomende beleid bepalen in overleg met de leden. Tevens zal aan de ALV worden gevraagd in te stemmen met de benoeming van Rinus Loof-van Overmeeren als bestuurslid.

Linux spreekuur

Het Linux spreekuur zal weer plaats vinden in de aula; daar zijn altijd mensen te vinden die je willen helpen. Vaak is het handig om je hardware mee te nemen zodat we je kunnen helpen om met elkaar het probleem op te lossen. Aanmelden voor het spreekuur is niet verplicht, maar als je van te voren laat weten dat je komt, kunnen we daar extra rekening mee houden. Stuur daarvoor een e-mail naar spreekuur@nllgg.nl

Community's

Elke keer komen community's naar onze bijeenkomsten. Deze keer zullen onder meer LibreOffice en de FSFE aanwezig zijn. Community's zijn ook van harte welkom om een kraam neer te zetten, meetings te houden of een eigen track te vullen. Mail de programmacommissie met jouw/jullie aanmelding of eventuele vragen.

Koffie, thee en broodjes

Vanaf dat we de deuren openen om 10:00, staat er koffie en thee voor je klaar. De koffie en de thee zijn gratis. Om 13:00 is het lunchtijd en zijn er broodjes te koop voor €1,50.

Kortom, komt allen - de entree is geheel gratis. We zien je graag op 18 januari aanstaande! Kan je niet, zet dan in ieder geval 21 maart in je agenda voor de volgende bijeenkomst. ;-)

Schema

Tijd Lezing Zaal
1200 Arjan ten Hoopen
ZoneMinder
Zaal 1
1200 Henk de Kruyff
Linux DAW (Digital Audio Workstation)
Zaal 2
1330 Serge Gielkens
Pimp je foto's op met GIMP
Zaal 1
1330 Bart-Jan Vrielink
Aan de slag met Docker
Zaal 2
1500 Matto Fransen
Taskwarrior
Zaal 1
1500 Rijk Ravestein
SavaPage
Zaal 2

Lezingen

Onderwerp: ZoneMinder

Spreker:

Arjan ten Hoopen

Biografie:

Arjan ten Hoopen heeft Computer Techniek gestudeerd in Enschede en is vervolgens in Unix gerold via de mainframe (Yep, Unix op mainframes). Hij is altijd bezig geweest met *nix. Tegenwoordig houd hij zich bij Oracle onder anderen bezig met Blockchain maar in zijn vrije tijd is hij o.a. schrijver voor Linux Magazine, website beheerder voor het DS Technisch Team en probeert hij zijn eigen server in de lucht te houden.

Samenvatting sessie:

In de jaren 50 en 60 kon je de deur nog open laten staan. Echter in deze tijd moeten we alles goed beveiligen. Hiervoor kun je complete camera beveiligings-systemen kopen. Maar het kan ook anders; Linux met speciale open-source software en wat webcams, mobiele telefoons en/of (Wifi) IP-camera’s. Een avondje knutselen en beveiligd is je domicilie!

In de presentatie gaan we kijken hoe je dit voor elkaar kunt krijgen door middel van Zoneminder. Een open source CCTV oplossing.

Onderwerp: Linux DAW (Digital Audio Workstation)

Spreker:

Henk de Kruyff

Biografie:

De Sinclair ZX81 was mijn eerste computer. De fascinatie die ik als veertienjarige voelde heeft me nooit meer verlaten. Ik heb een korte tijd elektrotechniek gestudeerd aan de HTS Arnhem, maar school was niks voor mij. Werken als systeembeheerder binnen verschillende organisaties (ook non-profit) leverde interessante IT functies op waarbij ik soms het hele systeembeheer op moest zetten.

Zelfstandigheid was echter mijn streven en ik ben bij een studio van een vriend als studiohulpje in de leer gegaan. Opgewerkt tot partner in de studio als geluidstechnicus en muziekproducent.

Tijdens een magere periode in de studio besloten het roer weer om te gooien. Nu assisteer ik mijn vrouw bij haar zzp activiteiten, hebben we samen een VOF, en ik bied als zzp'er IT adviesdiensten en websites aan waarbij open source en Linux de uitgangspunten zijn. Natuurlijk draaien al onze computers op Linux en werken we zoveel mogelijk met open source software (zoals LibreOffice, Gimp, etc.).

Samenvatting sessie:

Linux is een beetje het ondergeschoven kindje als het op multimedia aankomt. Vooral de configuratie van de audio software wordt vaak als ondoorgrondelijk en moeilijk ervaren.

Toch is Linux een zeer veelzijdig en flexibel platform voor een DIgital Audio Workstation. Zo flexibel zelfs dat het de MAC en WIndows PC's naar de kroon stoot. ALSA, PulseAudio en Jack zijn de termen die je tegenkomt als je zoekt op "Linux Audio", maar wat betekenen die termen en wat kan je ermee?

In deze lezing vertel ik je er meer over en ik laat je zien hoe je van je Linux computer een krachtige en veelzijdige DAW maakt. Een open source audio werkplek voor studio of thuis.

Linux: er zit wel degelijk muziek in!

Onderwerp: Pimp je foto's op met GIMP

Spreker:

Serge Gielkens

Biografie:

Mijn achtergrond is de natuurkunde, maar inmiddels ben ik zo'n 20 jaar werkzaam in de IT. Mijn eerste ervaringen in dit vakgebied waren als Cobol-programmeur op het mainframe. In diezelfde periode hoorde ik voor het eerst over Linux en ben daar toen zelf mee aan de slag gegaan.

Ik heb de kennis daarover zelf opgedaan en veel geleerd door gewoon te doen. Dat viel niet altijd mee, zeker in het begin was het wel eens flink doorbijten. Inmiddels is Linux mijn favoriete systeem en heb ik het ook beroepsmatig gebruikt in een omgeving met tevens enkele UNIX-varianten.

Sinds 2014 schrijf ik over Linux en open source applicaties, natuurlijk in het blad Linux Magazine. Mede hierdoor leer ik nog steeds over Linux en blijf ik zelf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, zoals IoT en de Raspberry Pi.

Samenvatting sessie:

Voor basisbewerkingen van je foto's zoals bijsnijden, vergroten of roteren kun je prima uit de voeten met je favoriete foto viewer. Wil je meer, dan is GIMP absoluut een aanrader. Hiermee haal je een echte beeldbewerker in huis. Dat varieert van het retoucheren van foto's tot en met het maken je eigen creaties.

In deze sessie laten we zien hoe je met GIMP werkt en welke mogelijkheden je zoal hebt om je beeldmateriaal te bewerken. Daarnaast krijg je achtergrondinformatie die je helpt bij het manipuleren van je foto's. Het gaat om bijvoorbeeld begrippen als kleurdiepte of het alpha-kanaal. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar we houden het makkelijk. Af en toe duiken we wel een beetje dieper. Dat doen we met name aan de hand van nieuwe functionaliteit van GIMP 2.10.

Voor wie bedoeld?
Deze sessie is voor beginnende gebruikers die graag meer willen weten over fotobewerking met GIMP. Als je eerder wel eens naar deze applicatie gekeken hebt en nu benieuwd bent naar al het moois van GIMP 2.10, dan is deze sessie ook interessant.

Onderwerp: Aan de slag met Docker

Spreker:

Bart-Jan Vrielink

Biografie:

Tijdens mijn studie elektrotechniek halverwege de jaren negentig heb ik het Internet ontdekt en heb met een paar andere studenten een webhosting bedrijfje gerund. Hierdoor ook met Linux begonnen, want onze enige server (een DEC Alpha XLT) draaide uiteraard Linux.

Inmiddels gebruik ik vrijwel uitsluitend Linux. Niet alleen thuis, maar het is ook mijn dagelijks werk. De laatste 10 jaar is dat in de detachering, in grote omgevingen, waar ik vooral met Red Hat en Puppet aan de slag ben.

Als hobby's doe ik af en toe aan fotografie, reis ik graag en pruts wat met elektronica. Sinds kort help ik ook mee met een Repaircafe in mijn wijk.

Ik ben niet geheel onbekend met de NLLGG. Sinds het ontstaan van de vereniging ben ik er al te vinden, online en op bijeenkomsten. Meestal gewoon als lid, maar een paar jaar ook als penningmeester.

Samenvatting sessie:

Docker is software waarmee je containers kunt draaien op Linux systemen. Containers zijn een manier om applicaties te verpakken.

Dit wordt veel bij bedrijven gebruikt, omdat een Docker container applicaties op een consistente en schaalbare manier kan uitvoeren, vooral in combinatie met Kubernetes.

In deze talk wil ik juist ingaan op het gebruik van Docker in een kleinschalige omgeving: die ene Linux server bij je thuis. Ik zal laten zien hoe je eenvoudig een aantal containers aanmaakt en draait op een Linux systeem met behulp van Docker en Docker Compose.

De lezing is geslaagd als ik het publiek op ideeën heb gebracht om zelf, thuis, aan de slag te gaan met Docker.

De sheets van deze lezing zijn te bekijken via de volgende link: https://gitlab.dontpanic.nl/pub/docker-talk.git

Onderwerp: Taskwarrior

Spreker:

Matto Fransen

Biografie:

Matto, is meer dan 20 jaar gebruiker van Linux en andere open source software. Hij was van 1997 t/m 2003 bestuurslid van de NLLGG.

Daarnaast is hij ongeveer 20 jaar freelance schrijver voor het Nederlandse Linux Magazine.

Samenvatting sessie:

Taskwarrior is een vernuftig open source takenbeheersysteem waarmee je via de
commandline je todo-lijst onder controle houdt en synchroniseert met je Android
tablet of -smartphone.

Taskwarrior werkt met projecten, tags en contexts. Taskwarrior heeft een
ingenieus puntensysteem voor de urgentie van taken en is makkelijk in het
dagelijks gebruik.

Publiek:

Deze sessie is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft in het gebruik
van Taskwarrior en is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde Linux
gebruikers.

Onderwerp: SavaPage

Spreker:

Rijk Ravestein

Biografie:

Na mijn afstuderen in 1980 als psycholoog werkte ik enkele jaren als gedragswetenschapper. In 1985, bij aanhoudende slechte vooruitzichten op een baan, greep ik de kans om een nieuwe carrière te starten als softwareontwikkelaar.

Tot 1987 bouwde ik administratieve applicaties op LAN en midrange-systemen. Daarna werd ik coördinator van "fixed price, fixed date" software projecten. In 1990 koos ik definitief voor een rol als software engineer. Bij IBM, Capgemini en Logica bouwde ik gedistribueerde applicaties voor uiteenlopende organisaties.

In 1998 startte ik mijn eigen bedrijf en werkte daarna als freelance ontwikkelaar bij veelal grote bedrijven en organisaties. Sinds 2015 ben ik technical lead bij www.savapage.org

Samenvatting sessie:

SavaPage is een Open Print Portal dat gebruik maakt van Open Standaarden
en Commodity Hardware voor Secure Pull-Printing, Pay-Per-Print,
Delegated Print, Job Ticketing, Auditing en PDF Creation.

SavaPage is OSI Certified Open Source Software, uitgegeven onder de
voorwaarden van de GNU Affero General Public License (AGPL) zoals
gepubliceerd door de Free Software Foundation.

Via de landing page https://www.savapage.org/ kun je al kennismaken.

De sessie geeft een overzicht van de belangrijkste functies en laat zien
hoe de SavaPage Community functioneert. Via https://demo.savapage.org
worden de configuratie-opties zichtbaar gemaakt en enkele print
scenario's gedemonstreerd.