Mandriva, het vroegere Mandrake, is altijd een distributie geweest met een duidelijk oog voor de eindgebruiker. Gebruiksvriendelijkheid en een toegankelijke desktop staan voorop. Daarnaast is het naast Redhat (Fedora) en SuSE (OpenSuSE) een van de de zogenaamde bijzonder uitgebreide 'Everything but the Kitchen Sink' distributies. Behalve de desktop krijg je een volwaardig serversysteem. Mandriva heeft een commerciële tak - net als SuSE en RedHat (vooral sterk in het thuisland Frankrijk).
In Nederland is er een actieve community - die hier te vinden is.
Door financiële problemen is Mandriva een paar jaar geleden overgegaan op de Mandriva 'club' waar men lid van kon worden om het bedrijf financieel te steunen. In ruil heeft Mandriva altijd in ruime mate bijgedragen aan Open Source software. Sinds versie 2008.0 is de club feitelijk vervangen door een jaarlijks 'abonnement' op het downloaden van de uitgebreide Powerpack variant. Als extraatje krijg je toegang tot Proprietary Software zoals nvidia drivers en Flash (die overigens voor de free variant van andere repositories te downloaden zijn).
Er zijn verschillende smaken van Mandriva:
- Als je alles direct aan de praat wil hebben kan je een "Powerpack" versie aanschaffen (of jezelf erop abonneren) en installeren. Erg handig als je niet teveel wilt stoeien met (wireless) drivers, e.d.
- De laatste Vrije ("Free") versie is bijvoorbeeld via de nluug te vinden (naast vele andere distro's): ftp://ftp.nluug.nl/pub/os/Linux/distr/Mandrivalinux/official/current
- Mandriva is heel goed uit te proberen als Live CD (draait rechtstreeks van een CD / DVD). De live-cd is tot nog toe de enige waarmee je zonder omhaal op een niet te oude pc de nieuwste 3D-effecten kunt uitproberen.
Zoek de juiste en meest recente 'One' iso hier op:
ftp://ftp.nluug.nl/pub/os/Linux/distr/Mandrivalinux/official/iso
Noot: De Nederlandse versie staat op de Centraal-Europese CD vanwege ruimtegebrek ... - Er bestaat ook een heel kekke versie op een USB stick (Move of Flash genaamd)
Wat algemene tips en weetjes:
- Software installeren doe je via 'urpmi'. Dit installeert software vanaf de DVD maar ook van uitgebreidere repositories (software-bronnen) op het internet. Door 'urpmi amarok' installeer je bijvoorbeeld de muziekspeler 'amarok'.
- Het is nuttig om de 'plf' (penguin liberation front) repositories toe te voegen als bron - deze leveren software met een restrictievere licentie (zoals flash) of die in sommige landen niet vrij gekopieerd kunnen worden (denk bijvoorbeeld aan de codecs om het MP3 formaat te kunnen gebruiken - dit is in Amerika aan octrooien gebonden).
- Repositories moet je eventueel toevoegen (bekend maken). Dit wordt uitgelegd en de adressen zijn te vinden via Easyurpmi: http://easyurpmi.zarb.org/
- Een goede eerste installatie-uitleg staat hier. In nieuwere versies ook bruikbaar al kunnen er dan kleine dingen veranderd zijn. Zoek eventueel via google iets soortgelijks op.
- Vragen en antwoorden kan je onder meer hier vinden:
- Het internationale Mandriva Forum
- Het Nederlandstalige Forum van mandriva.nl
- De internationale distributielijsten (archief en aanmelding)
- De internationale wikiZiehier een goede review 2010.0) en een enigzins recente Nederlandstalige (2008.1).