Geschiedenis

Antwoorden op de vragen van de enquete op de Linux-pagina

  • De kans dat iemand één of meer randapparaten heeft die niet werken onder Linux is groter dan 50%. Moet zijn: kleiner dan 10% (ruwe schatting; zie hardware)
  • Het bijzondere van Linux is dat iedereen de broncode heeft mogen aanpassen. Moet zijn: Iedereen mag voorstellen doen maar die moeten een lang traject doorlopen voordat ze door een selecte groep o.l.v. Linus Torvalds worden geïmplementeerd. Als iedereen alles zou mogen zou het een zootje worden. Wat je wel mag is Linux aanpassen voor eigen gebruik of om door te geven onder een andere naam dan de geregistreerde naam Linux
  • Voor meer dan 50% van de Nederlanders is Linux te moeilijk om te installeren. Moet zijn: Bij de standaardinstallatie worden geen technische vragen gesteld; u hoeft bijna alleen maar "OK" te klikken.
  • Meer dan de helft van Windows-vriendelijke dvd's, video's, tv-programma's, e.d. kunnen niet worden bekeken met Linux. Moet zijn: praktisch alle behalve met DRM (exclusief van MS).
  • Bij meer dan 50% van de banken waar men wel met Windows kan internetbankieren kan men dat niet met Linux. Moet zijn: er zijn ons geen banken bekend waar dat voor geldt (zie alhier).
  • Voor meer dan 50% van de Nederlanders is Linux te moeilijk om te gebruiken. Moet zijn: Wie het gaat gebruiken is razend enthousiast.
  • De Mars Rover rijdt al 4 jaar op Mars rond dankzij het OS wat nooit vastloopt, Linux.

Alle beweringen behalve die over de Mars Rover zijn dus onjuist. Wij zijn er benieuwd naar welke mythe het meeste opgang doet.

Tijdlijn

Voor 1970

Voor 1970 werd software alleen op de unuversiteiten ontwikkeld. Dat was uitsluitend vrije en open software zonder winstoogmerk. Toen bedrijven ook computers gingen aanschaffen werd software ook commercieel aangeboden. De verleiding om aan bestaande software wat toeters en bellen toe te voegen en deze vervolgens gesloten aan te bieden was groot. Men kon zo de klant afhankelijk maken en kon fouten verbergen. Daarom was investeren in zulke software veel interessanter dan in open software.

1983

Programmeur Richard Stallman, geïrriteerd door een niet-werkende printerdriver waarvan de licentie iedere poging tot reparatie verbiedt, begint te werken aan een verzameling open source software onder de naam GNU. Dit is de basis van wat later GNU/Linux zal worden.

1985

Richard Stallman publiceert zijn GNU manifest, waarin hij zijn beweegredenen voor het maken van een vrij besturingssysteem uiteenzet.

1987

Van Minix, een variant van Unix, verschijnt de source als lesmateriaal voor universiteiten.

1991

De Finse student Linus Torvalds kondigt aan op Usenet dat hij een nieuw, op Minix gelijkend, besturingssysteem heeft gemaakt. "Het heeft al eens gewerkt..." zegt hij gekscherend. Hij noemt het besturingssysteem Linux.

1992

Versie 0.12 van Linux verschijnt onder de GNU general public license. GNU is een verzameling software zonder goed werkende kernel (vergelijking: een auto zonder motor). Torvalds heeft een goed werkende kernel. Het resultaat is GNU/Linux, nog steeds het hart van iedere distributie.

1994

Red Hat brengt zijn eerste Linux-distributie uit.

1997

Eric Raymond publiceert The cathedral and the bazaar, over de voordelen van het open source ontwikkelingsmodel. De makers van de browser Netscape zijn hiervan zo onder de indruk dat men besluit om de source van Netscape vrij te geven.

1998

Een interne memo van Microsoft lekt uit en laat zien dat de softwaregigant worstelt met het verschijnsel open source. Eric Raymond publiceert dit "Halloween document" en ook andere memo's op opensource.org.

2002

Een congreslid van Peru schrijft een open brief aan Microsoft waarin hij de bezwaren van Microsoft tegen open source software van tafel veegt.

2002

GroenLinks wil dat de overheid meer open source software gaat gebruiken, en een ruime kamermeerderheid steunt het voorstel.

2004

Er verschijnen een aantal boeken voor de beginnende Linux-gebruiker: 'Linux in de praktijk' door Brenno de Winter; 'Van windows naar Linux' door Fred Zoer en 'Linux voor non-freaks' door Rickford Grant. Deze boeken en de sterk verbeterde gebruiksvriendelijkheid van de distributies maken een overstap naar Linux kinderspel.

2005

De linuxdistributie Ubuntu zet een nieuwe trend door installatie- en live-cd's in hele gave hoesjes gratis aan te bieden. In mei wordt de Simpc geïntroduceerd.

2007

Van het in 2002 met ruime kamermeerderheid aangenomen voorstel om meer software met open broncode te gaan gebruiken is bij de centrale overheid nog weinig terecht gekomen. Bij lagere overheden wordt er praktisch meer gedaan. Hier staat tegenover dat wereldwijd er veel aandacht is voor Open Standaarden (denk aan ODF). Het nieuwe kabinet wil hier gelukkig ook meer energie insteken, Nederland loopt op dit moment achter.