Landelijke bijeenkomst maart 2023

Datum: zaterdag 18 maart, 2023

Hoi! Leuk dat je interesse hebt in de bijeenkomst op deze dag. De programmacommissie doet haar best om de pagina's van de bijeenkomsten bij te werken. Op dit moment is er nog weinig bekend over deze bijeenkomst. Kom dus vooral binnenkort weer eens op deze pagina kijken.

De programmacommissie staat altijd open voor nieuwe onderwerpen en sprekers. Community's zijn ook van harte welkom om een kraam neer te zetten, meetings te houden of een eigen track te vullen. Mail de programmacommissie met jouw/jullie aanmelding of eventuele vragen.

Schema

Tijd Lezing Zaal
1100 Bestuur NLLGG
Algemene Leden Vergadering
Zaal 2
1200 Azem Somer
Buurtlinux spreekuur
Algemene zaal
1200 André Fondse
Kennismaken met VirtualBox
Zaal 1
1330 André van Vlaanderen
Installeren van Raspberry Pi OS onder VirtualBox
Zaal 1
1330 Serge Gielkens
Gimp
Zaal 2
1500 Nico Oosterwijk
Installatie van PiHole op Raspberry Pi OS onder Vitualbox
Zaal 1
1500 Richard Nijhoff
Coder Dojo Utrecht
Zaal 2

Lezingen

Onderwerp: Algemene Leden Vergadering

Spreker:

Bestuur NLLGG

Biografie:

Samenvatting sessie:

- de herbenoeming van drie bestuursleden
- het afscheid van Marco Kappe als bestuurslid
- bespreking van het jaarverslag en het financieel jaarverslag
- verslag van de kascontrolecommissie en decharge van de penningmeester
- vooruitzicht op beleid voor de komende jaren

Onderwerp: Buurtlinux spreekuur

Spreker:

Azem Somer

Biografie:

Azem Somer is al sinds 2009 een enthousiast Linux gebruiker en sinds 2019 is hij eveneens LPI certified Linux engineer (LPIC-2). Als Linux-autodidact helpt hij anderen graag op weg met Linux en FOSS. Vandaar dat Azem graag zijn steentje bijdraagt bij de herstart van BuurtLinux.

Samenvatting sessie:

Je kunt er terecht met vragen over elke Linux distributie en gangbare Open Source programma’s voor desktop PC's, laptops, Chromebooks en Macs. Het Buurtlinux spreekuur is vanaf 11:00 tot over het algemeen aan het einde van de dag en vindt in de algemene zaal plaats.

Iedere vraag wordt zo goed mogelijk beantwoord.Het is fijn als je vooraf van te voren via https://buurtlinux.nl/vraag je vraag meldt. Zet bij je vraag dat je op de landelijke bijeenkomst wilt langskomen. Dan kunnen wij alvast op zoek naar iemand die je kan helpen met je vraag.

Waar we niet voor zijn, is defecte apparaten repareren of Internet storingen verhelpen.

Onderwerp: Kennismaken met VirtualBox

Spreker:

André Fondse

Biografie:

De eerste open source software pakketten waar ik veel mee ben gaan werken waren zo'n 15 jaar geleden PHP en MYSQL.
Ongeveer 10 jaar geleden ben ik serieus Linux gaan gebruiken door op de Pogoplug Arch Linux te zetten. Dank zij de goede WIKI van Arch Linux heb ik veel van Arch Linux en Linux in het algemeen geleerd. Toen de Pogoplug te langzaam werd, heb ik een Intel NUC als thuisserver met Arch Linux ingericht. In deze periode heb ik mijn kennis van (Arch) Linux verder uitgebreid.

Opgedane kennis op het gebied van Linux en Open Source probeer ik te delen door het door er onder andere op mijn eigen website (https://www.hetnetwerk.rog) over te schrijven. Daarnaast schrijf ik ook artikelen voor (het Nederlandstalige blad) Linux Magazine. Ik ben lid van de programmacommissie van de NLLGG. Daarnaast ben ik betrokken bij de Raspberry Pi activiteiten bij de NLLGG.

Samenvatting sessie:

In de tweede sessie van vandaag gaat André van Vlaanderen Raspberry Pi OS installeren onder VirtualBox. In deze eerste sessie laat ik zien hoe je VirtualBox onder Linux installeert en laat ik de belangrijkste aspecten van de gebruikersinterface zien.

Onderwerp: Installeren van Raspberry Pi OS onder VirtualBox

Spreker:

André van Vlaanderen

Biografie:

André is officieel erkend Open Source Ambassadeur (Media Plaza). Altijd op zoek naar de ultieme Open Source oplossing (zowel zakelijk als privé). Enthousiast gebruiker van onder andere Raspberry PI, LibreOffice, Scribus, GIMP, LMS (Logitech Media Server) en VortexBox (er is net een nieuwe beta uit).

Tegenwoordig ook veel bezig met Arduino, ESP’s en HomeAssistant.

Samenvatting sessie:

Tijdens de eerste sessie van vandaag heb je gezien hoe je VirtualBox op je desktop installeert.
In deze tweede sessie van vandaag laat André van Vlaanderen zien hoe je Raspberry Pi OS voor een X86 processor installeert op je desktop.
Het is handig als je alvast de VirtualBox image van Raspberry Pi OS via deze link downloadt.

Onderwerp: Gimp

Spreker:

Serge Gielkens

Biografie:

Mijn achtergrond is de natuurkunde, maar inmiddels ben ik zo'n 20 jaar werkzaam in de IT. Mijn eerste ervaringen in dit vakgebied waren als Cobol-programmeur op het mainframe. In diezelfde periode hoorde ik voor het eerst over Linux en ben daar toen zelf mee aan de slag gegaan.

Ik heb de kennis daarover zelf opgedaan en veel geleerd door gewoon te doen. Dat viel niet altijd mee, zeker in het begin was het wel eens flink doorbijten. Inmiddels is Linux mijn favoriete systeem en heb ik het ook beroepsmatig gebruikt in een omgeving met tevens enkele UNIX-varianten.

Sinds 2014 schrijf ik over Linux en open source applicaties, natuurlijk in het blad Linux Magazine. Mede hierdoor leer ik nog steeds over Linux en blijf ik zelf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, zoals IoT en de Raspberry Pi.

Samenvatting sessie:

Deze sessie is vooral bedoeld om zelf aan de slag te gaan. Daarom houden we de introductie kort en gaan we meteen over op de praktijk. Je leert de eerste stappen, zoals kleur en contrast aanpassen. Voorbeeldfoto's zijn aanwezig, maar natuurlijk mag je ook eigen foto's gebruiken.

=> Laptop meenemen dus!

Voor wie bedoeld?

Deze workshop is bedoeld voor de beginnende gebruiker om bekend te raken met GIMP. Kennis van GIMP is niet nodig. Sterker, als je nog nooit een foto hebt geopend in GIMP, dan is deze sessie juist voor jou.

Onderwerp: Installatie van PiHole op Raspberry Pi OS onder Vitualbox

Spreker:

Nico Oosterwijk

Biografie:

Nico is al meer dan 20 jaar werkzaam in de ICT en heeft diverse rollen gespeeld bij systeembeheer en deployment voor internationale bedrijven. De laatste jaren is hij actief als Consultant voor Kubernetes omgevingen. Kubernetes speelt een belangrijke rol bij deployment en Nico wil de kennis voor wat betreft computerkunde graag delen met andere Linux enthousiastelingen.

Samenvatting sessie:

In de eerste 2 sessies van vandaag hebben de André's laten zien hoe je VirtualBox op je desktop installeert en hoe je daar vervolgens Raspberry Pi OS op installeert. In deze sessie gaat Nico Oosterwijk aan de gang met een toepassing voor Raspberry Pi OS op de desktop: de installatie van Pi Hole.

Pi-hole, Faster Than Light
----------------------------------
Pi-hole, wat is het en waarom zou ik dat gebruiken?
Wat is DNS?
Wat is DHCP?
Wat is docker?
Install docker en docker-compose
Hoe werkt pi-hole?
Wat hebben we nodig om pi-hole te installeren?
Dashboard
Groups/Clients
Black-list en white-list voor domains
Adlists
Gravity (blocked domains)
Backup/Restore

Onderwerp: Coder Dojo Utrecht

Spreker:

Richard Nijhoff

Biografie:

Wie ben ik: Ondernemer en eigenaar van adviesbureau Sound: www.sound.team . Ik ben via Liberty Global in contact gekomen met CoderDojo en CoderDojo in Utrecht opgezet samen met een groep enthousiaste vrijwilligers. Ik ben geen ontwikkelaar maar ben altijd zeer geïnteresseerd in nieuwe innovaties en vindt het belangrijk dat ook kinderen daar kennis mee kunnen maken.

Samenvatting sessie:

De presentatie gaat over Coderdojo. CoderDojo is een open source, door vrijwilligers opgezette beweging die staat voor het houden van gratis, non-profit development clubs en reguliere sessies voor jonge mensen. Omdat CoderDojo open source is kan elke Dojo anders zijn en staat volledig los van andere Dojo’s. Het is een internationaal initiatief en in Utrecht zijn we in 2015 gestart met een groep vrijwilligers. Inmiddels hebben honderden kinderen via CoderDojo Utrecht kennis gemaakt met programmeren. In de presentatie zal ik jullie meer vertellen over het ontstaan, hoe we de sessies organiseren en welke tools we gebruiken.