Het bestuur van de NLLGG heeft het besluit genomen de bijeenkomst van 20 november 2021 niet door te laten gaan. Het acht dat gezien de ontwikkelingen rond Covid-19 niet verantwoord. Het bestuur vindt het ontzettend jammer tot dit besluit te hebben moeten komen. Het is niet anders.
Landelijke bijeenkomst november 2021 afgelast
Schema
Tijd | Lezing | Zaal |
---|---|---|
1100 |
Bestuur NLLGG Ledenbijeenkomst |
Algemene zaal |
1200 |
Ko Janssen Mattermost chat applicatie voor NLLGG leden |
Algemene zaal |
1330 |
Nico Oosterwijk K3S op Raspberry Pi |
Algemene zaal |
1230 |
Azem Somer Nieuwe website buurtlinux |
Algemene zaal |
1500 |
Bart-Jan Vrielink Terraform |
Algemene zaal |
Lezingen
Spreker:
Bestuur NLLGGBiografie:
Samenvatting sessie:
Na het lang uit moeten stellen van bijeenkomsten, willen we graag weer met de leden bijeen komen. Gezellig een kopje koffie en thee doen, elkaar op informele wijze weer fysiek ontmoeten.
Spreker:
Ko JanssenBiografie:
Mijn eerste computer was een (imitatie) Apple IIe. Daarmee zette ik mijn eerste stappen op het pad van programmeren (Basic, Pascal). Via mijn werk ("P.C.-privé project") verwierf ik in 1996 een Windows PC. Nog weer 10 jaar later raakte ik geïnteresseerd in Linux, en installeerde ik Suse Linux 10.0. Ook bouwde ik mijn eerste website. Enkele jaren later werd ik lid van de NLLGG, en sindsdien bezoek ik regelmatig de landelijke bijeenkomsten.
In 2010 raakte ik - vanwege automatisering! - zonder werk. Ik ging mij verder verdiepen in Linux, en kreeg in 2012 de kans om er mijn werk van te maken als systeembeheerder/ontwikkelaar bij Aeolis Forcasting Services, een klein bedrijf dat weermodellen vertaalt naar opbrengstverwachtingen voor windmolen- en zonneparken over de hele wereld. Tot mijn pensioen in 2019 heb ik daar met veel plezier van mijn hobby mijn werk kunnen maken.
Samenvatting sessie:
Naar aanleiding van een oproep van het bestuur is een groep leden van de NLLGG aan de slag gegaan om andere activiteiten naast de bestaande activiteiten op te zetten. Doordat de landelijke bijeenkomsten als gevolg van de corona lockdowns ruim anderhalf jaar niet doorgegaan zijn, heeft deze groep leden gezocht naar een manier om eenvoudig tussen leden onderling te kunnen communiceren. Dit kan met Mattermost, een gebruikersvriendelijk chat programma. We gaan dit programma als proef 6 maanden binnen de NLLGG gebruiken. Tijdens deze presentatie komt de keuze voor Mattermost en het praktisch gebruik ervan aan de orde.
Spreker:
Nico OosterwijkBiografie:
Nico is al meer dan 20 jaar werkzaam in de ICT en heeft diverse rollen gespeeld bij systeembeheer en deployment voor internationale bedrijven. De laatste jaren is hij actief als DevOps engineer in Linux-omgevingen, met name in de gezondheidszorg. Ansible speelt een belangrijke rol bij deployment en Nico wil de kennis v.w.b. Ansible graag delen met andere Linux enthousiaste lingen.
Social media: LinkedIn, Facebook, blog
Samenvatting sessie:
K3s, het kleine broertje van K8s (Kubernetes) is uitermate geschikt om containerized applicaties te draaien op IoT en RPi. Hoe je dit installeert, zowel stand-alone als in een HA-config en met app voorbeelden worden getoond in een presentatie met live-demo.
Spreker:
Azem SomerBiografie:
Azem Somer is al sinds 2009 een enthousiast Linux gebruiker en sinds 2019 is hij eveneens LPI certified Linux engineer (LPIC-2). Als Linux-autodidact helpt hij anderen graag op weg met Linux en FOSS. Vandaar dat Azem graag zijn steentje bijdraagt bij de herstart van BuurtLinux.
Samenvatting sessie:
Na jaren van inactiviteit heeft de NLLGG BuurtLinux weer nieuw leven in geblazen. Ruim een jaar geleden heeft een kleine groep van actieve leden de handen ineen geslagen. Wij hebben een gloednieuwe website gebouwd en op 20 november zullen wij deze officieel lanceren. Tijdens de bijeenkomst zullen wij ingaan op de geschiedenis van BuurtLinux maar vooral zullen we ook de nieuwe opzet van BuurtLinux toelichten.
Spreker:
Bart-Jan VrielinkBiografie:
Tijdens mijn studie elektrotechniek halverwege de jaren negentig heb ik het Internet ontdekt en heb met een paar andere studenten een webhosting bedrijfje gerund. Hierdoor ook met Linux begonnen, want onze enige server (een DEC Alpha XLT) draaide uiteraard Linux.
Inmiddels gebruik ik vrijwel uitsluitend Linux. Niet alleen thuis, maar het is ook mijn dagelijks werk. De laatste 10 jaar is dat in de detachering, in grote omgevingen, waar ik vooral met Red Hat en Puppet aan de slag ben.
Als hobby's doe ik af en toe aan fotografie, reis ik graag en pruts wat met elektronica. Sinds kort help ik ook mee met een Repaircafe in mijn wijk.
Ik ben niet geheel onbekend met de NLLGG. Sinds het ontstaan van de vereniging ben ik er al te vinden, online en op bijeenkomsten. Meestal gewoon als lid, maar een paar jaar ook als penningmeester.
Samenvatting sessie:
Terraform is een Open Source programma waarmee je Infrastructuur als Code kunt bouwen.
Wat je aan infrastructuur wilt hebben schrijf je in HCL (Hashicorp Configuration Language). Terraform zorgt er daarna voor dat wat je hebt omschreven en de realiteit met elkaar overeenkomen door resources aan te maken, te wijzigen of te verwijderen.
Terraform ondersteunt natuurlijk de bekende Cloud Providers, maar er zijn ook meer dan 1500 andere providers, zoals voor VPS'en, diverse *aaS oplossingen, maar ook virtuele machines op je eigen server (VMWare, Proxmox, KVM).
In deze sessie wil ik een korte introductie geven van Terraform, een demo geven waarin in AWS een simpele webserver uitgerold wordt, en laten zien hoe ik Terraform voor mijn thuis netwerk gebruik.